STØT REMO-KVINDERNES kamp for at købe eget aktivitetshus!

HVEM har behov for støtte: REMO – et kvindenetværk på øen Ometepe i Nicaragua, som vi i Mellemamerika Komiteen har samarbejdet med i flere år. Netværket har eksisteret siden 2012 og består af frivillige kvinder som arbejder med kvinders rettigheder på alle fronter; bekæmpelse af kønsbestemt vold, miljø, sundhed (herunder også bæredygtigt jordbrug), retten til egen krop, samt økonomisk uafhængighed.

HVAD samles der ind til: REMO har igennem flere år opbygget kvindeaktivitetshuset Espirales i lejede bygninger med tilhørende jord. Nu skal ejerne sælge ejendommen og netværket bliver opsagt. Stedet har været en central ramme for deres virke de sidste 6 år og en vigtig base at arbejde ud fra. Espirales bruger de til kriserådgivning, gæstehus, møder i netværket, kurser og seminarer, bibliotek, samt biointensiv dyrkning af jorden. REMO søger derfor nu økonomisk støtte til at købe stedet gennem donationer, crowdfunding, indsamlinger m.v. 

HVORDAN kan du støtte: Du kan støtte med et valgfrit beløb på mobilepay nr.: 912349 eller købe en solidaritetsaktie ved at lave en bankoverførsel til bankkonto: 8401 1297359 Merkur Bank (Mellemamerika Komiteen).

 

  • En solidaritetsaktie til en værdi af 500kr udløser nyhedsbrev om REMO og huskøbet samt flot aktiebevis!
  • En solidaritetsaktie til en værdi af 1000kr udløser nyhedsbrev om REMO og huskøbet, flot aktiebevis samt en gratis overnatning i Espirales gæstehus på Ometepe! 

 

Send herefter en mail til Randi Jepsen, e-mail: lundjepsen@gmail.com med oplysning om aktionærens navn, adresse, e-mail og telefonnummer samt beløb. Du vil herefter modtage dit aktiebevis med posten.                                    

Solidaritetsaktie
Solidaritetsaktien er designet af Cecilie Geer og fremstillet på majspapir

Indsamlingen er også støttet af andre internationale organisationer!

Målet er at indsamle 100.000,- kr. i Danmark til køb af huset.

Indsamlet d. 24.03.2021: 81.810 kr

Indsamlingen er godkendt af Indsamlingsnævnet og slutter d. 31.03.2021!

Indsamlingsbarometer
81.81%

Følg med i indsamlingens udvikling og REMO’s arbejde på facebook!

Sammenhold

Kvinderne i kvindenetværket REMO på øen Ometepe er sådan set ikke specielle kvinder. De er ganske almindelige landsbykvinder i alle aldre, med forskellig religion og politisk tilhørsforhold, gifte og enlige, mødre og ikke-mødre, med forskellige uddannelser og arbejde – de fleste bondekvinder, en lærer, en sygeplejerske, en jurastuderende. En enkelt kommer fra fastlandet med erfaring fra kvindearbejde andetsteds.

Men sammen er de noget specielt. Det sammenhold og den solidaritet de har opbygget gennem ni år, bygger på en rejse sammen, hvor de altid har prioriteret deres personlige udvikling samtidig med deres udadvendte aktiviteter. Langt hovedparten af deres aktiviteter er frivilligt arbejde, men de får jævnligt støtte fra organisationer fra hovedstaden eller fra andre lande. Støtten består ofte i workshops og kurser, og kvinderne er gode til at bruge hvad de lærer – og til at give videre til andre kvinder og børn og unge. 

 

Da øen blev besat af regeringens politi og paramilitære i 2018, fik de f.eks. kriseterapi fra national NGO, der hjalp dem til at passe på sig selv og komme igennem det. Og fortsætte deres forsvar for kvinders rettigheder.

 

Vold mod kvinder

Kvindenetværket REMO blev anerkendt på øen Ometepe i Nicaragua for at have støttet og ledsaget doña Adelia (på billedet) da hun ville anmelde og retsforfølge en lærer for at have voldtaget hendes 13-årige datter og gjort hende gravid.  Læreren endte med at blive dømt og fængslet. Siden har Adelia fået støtte fra REMO til at flytte fra det lokalsamfund hun boede i, fordi mange så skævt til hende for at have foretaget anmeldelsen. Adelia er nu aktiv i kvindenetværket. 

 

REMO har støttet voldsramte kvinder fra 24 landsbyer på Ometepe, kvinder der har været udsat for seksuel, psykologisk, fysisk og økonomisk vold.

Uddannelse af unge

”Jeg er en mand: jeg vasker, stryger, laver mad og gør rent. Det gør mig ikke mindre mand” står der på banneret foran gruppen af børn og unge, der deltager i workshop. 

Kvindenetværket REMO arbejder med børn og unge omkring vold for at forebygge og bevidstgøre om konsekvenserne af volden i deres liv, i familien, i lokalsamfundet. Vold, især mod kvinder, er et stort problem på Ometepe. 

Andre temaer er seksualundervisning og rettigheder. Børn og unge styrkes i at fornemme egne grænser og respektere andres grænser. De lærer om køn, krop og seksualitet og at forholde sig til de normer, de møder i samfundet.

 

Undervisningen foregår i workshops og gennem deltagelse i filmaftner i kvindeaktivitetscentret Espirales. Centret Espirales er sat til salg og kvindenetværket REMO vil blive sagt op og miste det sted, der er ramme for hele deres virke, hvis de ikke selv køber det.

Biointensivt jordbrug

María José: “Man skulle tro det var løgn, at vi nu har arbejdet på vores jord med biointensiv metode i 6 år. Det giver os en mark fuld af næringsstoffer – næring som vores planter behøver for at blive sunde.  Den sunde plante giver os sunde afgrøder og de sunde afgrøder giver os den næring, som gør at vores familier og vi selv spiser sundt, har et godt helbred og et langt liv”.

REMO-kvinderne har de sidste mange år arbejdet intenst på at dyrke og forberede jorden der hører til aktivitetshuser Espirales. Et stort arbejde som nu er begyndt at give frugt! Det ville være ærgerligt hvis så mange års spildt arbejde gør tabt fordi huset skal sælges.

COVID19

COVID 19 har også ramt Nicaragua og Ometepe. Orienteringen fra myndighederne om hvordan befolkningen skal forholde sig og om smittens udbredelse er ikke fyldestgørende.

Men kvinderne fra kvindenetværket REMO viser igen deres evne til at handle og stå imod i vanskelige situationer. De går i gang med at sy mundbind og andre værnemidler. På den måde beskytter de sig selv og befolkningen på Ometepe ved at vise, hvad man med små midler kan gøre for at begrænse smittespredningen. 

 

Kvindeaktivitetscentret Espirales er kvindenetværkets base hvorfra de udvikler ideer og opbygger sammenhold og solidaritet.